Ordliste

De vanligste spesialuttrykkene som brukes i forbindelse med domenenavn.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Abonnere på et domene
Ha rett til å bruke et domenenavn.
ACE-koding
ASCII Compatible Encoding er en internasjonal standard som gjør nasjonale tegn, for eksempel æ, ø og å, om til internasjonale standardtegn (ASCII-tegn) som er tillatt i domenenavn.
DNSSEC
DNSSEC (DNS Security Extensions) er en sikkerhetsmekanisme som legges til domenenavnsystemet. Med DNSSEC signeres svarene på et domeneoppslag på en slik måte at det er mulig å kontrollere at de kommer fra riktig kilde og ikke er endret underveis. Hensikten er blant annet å hindre at svindlere forfalsker svar på domeneoppslag for å sende en nettbruker til et nettsted som de kontrollerer.
Domain Name System
En internettjeneste som oversetter mellom domenenavn og IP-adresser. I stedet for en tallrekke, for eksempel 158.38.130.37, kan vi bruke lesbare navn, for eksempel www.uninett.no.
Domeneabonnent
En organisasjon eller en privatperson som har registrert ett eller flere domenenavn.
Domenenavn, domene
Alle datamaskiner på Internett har en IP-adresse som består av tall. For at brukerne skal slippe å huske en lang tallrekke, knytter domenenavnsystemet (DNS) unike domenenavn til IP-adressene.
Draupne
Prosjektbetegnelse på Norids registreringssystem i utviklingsperioden 2007-2010. Mer om registreringssystemet.
Egenerklæring
Egenerklæringen er en del av kontrakten mellom domeneabonnenten og Norid. Den bekrefter at abonnenten kjenner til og retter seg etter regelverket for .no, og at han tar ansvaret hvis han bryter en annens rett til det navnet han har registrert.
EPP
Extensible Provisioning Protocol, en kommunikasjonsprotokoll som er utviklet spesielt for kommunikasjon mellom registrarer og registreringstjeneste. Protokollen brukes i Norids registreringssystem.
Hendel
En hendel (Norid handle) er en unik «merkelapp» for et objekt i WHOIS.
IDN
Internationalized Domain Name, en spesiell form for domenenavn som inneholder nasjonale tegn som æ, ø og å. De nasjonale tegnene oversettes til en såkalt ACE-form, som igjen bare består av standardtegn. Et eksempel: blåbærsyltetøy.no blir til xn--blbrsyltety-y8ao3x.no.
IP-adresse
Brukes til å adressere en datamaskin eller annen enhet i et IP-basert nettverk. Et eksempel på en slik adresse er 158.38.130.37.
ISP, Internettleverandør
Internet Service Provider, aktør som leverer tilgang til Internett.
Legal-c
Juridisk kontaktperson hos abonnenten eller registraren.
Navnetjener
En datamaskin som implementerer protokollen som brukes i domenenavnsystemet, DNS.
Norid
Norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn. Norid driver .no-domenet og vedlikeholder den sentrale databasen for alle norske domenenavn.
Objekt (WHOIS)
Når domener registreres, får disse flere objekter tilknyttet seg, for eksempel organisasjonsobjekter og personobjekter. Du finner slike objekter når du søker i whois-databasen.
PID
Personidentifikator, person-ID. En personlig identifikasjonskode som erstatter fødselsnummeret for private domenesøkere. Søknader om private domenenavn fylles ut med personidentifikator, ikke med fødselsnummer.
Registrar
En virksomhet som har avtale med Norid om å tilby tjenester knyttet til registrering og oppfølging av domenenavn. Registraren opptrer som mellomledd mellom søkeren og Norid.
Registrar-ID
Unik identifikasjonskode eller «hendel» for en registrar. Koden har formen REGxxx-NORID og finnes ved oppslag i whois-databasen.
Saksnummer, Ticket-ID
Hver søknad eller henvendelse mottatt ved Norid tildeles et unikt saksnummer.
Tech-c
Kontaktperson for tekniske henvendelser til abonnenten eller registraren.
TLD
Top Level Domain, toppnivådomene. Toppnivået som et domene er registrert under. Det er to grupper av toppdomener; nasjonale (ccTLD), som .no og .dk, og generelle (gTLD), som .com og .org.
WHOIS
En WHOIS-database er en søkbar database over registrerte data under én eller flere toppnivådomener. De fleste registreringseneheter for toppnivådomener har en WHOIS-tjeneste.
Zone-c
Sonekontakt hos abonnenten eller registraren. Dette er en teknisk kontaktperson for navnetjenerne for et domene. Vedkommende må være tilgjengelig i tilfelle det oppstår problemer med navnetjenerkonfigurasjonen.
Sist endret 8. april 2016