Norid https://www.norid.no Driver registeret for norske domenenavn Fri, 18 Sep 2020 11:16:49 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5 Nordmenn registrerer domenenavn som aldri før https://www.norid.no/no/aktuelt/nordmenn-registrerer-domenenavn-som-aldri-for/ Mon, 07 Sep 2020 10:50:52 +0000 https://www.norid.no/?p=15755 I perioden mars–august i år har vi registrert en markant økning i antall nye domenenavn sammenlignet med 2019 og 2018. Det er mye som tyder på at veksten kan tilskrives koronasituasjonen, noe som bekreftes av våre samarbeidspartnere.

Det ble registrert 63 000 nye domenenavn fra mars til august i år, som er det høyeste vi har hatt i tilsvarende periode siden 2012. Selv om et betydelig antall domenenavn er avviklet i perioden, ser vi likevel en markant netto økning. Ved utgangen av august noterte vi totalt 795 000 norske domenenavn, mens tallet på samme tidspunkt i fjor var i overkant av 774 000. Økningen er på nesten 21 000 domenenavn, mens årlig økning var på rundt 17 000 både i 2018 og 2019.

Dobling fra privatpersoner

En av fire nyregistreringer er fra privatpersoner, mens bedrifter og andre virksomheter står for det resterende. Ståle Schumacher hos Domeneshop AS, som er en av de domeneforhandlerne Norid har avtale med, bekrefter generelt økt aktivitet med domeneregistrering, og også de har merket seg en tendens med at det er spesielt mange privatpersoner som bestiller domenenavn, gjerne med en kommentar om at de skal overføre domenenavnet til nytt firma når de får organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene. – Det er tydelig at det er mange forretningsideer som er på et tidlig stadium, og da ønsker man å sikre seg domenenavnet først og så ordne resten av formalitetene etterpå. Det første man trenger når man skal starte ny virksomhet i 2020, er selvfølgelig et domenenavn og en e-postadresse, sier Schumacher.

Krisepakken kan ha hatt betydning

Økningen i antall nyregistreringer kan ha vært påvirket av regjeringens krisepakke for gründere og vekstbedrifter. Fra midten av april kunne et koronarammet norsk næringsliv søke om støtte fra Innovasjon Norges ekstrapott, som da var på nærmere fem milliarder kroner. Ifølge nrk.no (31. august) er årets ramme til lån og tilskudd fra Innovasjon Norge nå økt til i alt 14 milliarder, hvorav 2,17 milliarder er bevilget så langt i år, som er mer enn tre ganger så mye som på samme tid i fjor.

Brønnøysundregistrene bekrefter økt pågang på veiledningstjenesten ved avdeling Narvik mot de som skal starte og drive bedrift etter at de nye statlige ordningene ble etablert etter nedstengingen i mars. De melder for øvrig at de har hatt særlig økt pågang i sommer sammenlignet med normal sommeraktivitet. Så langt har de ikke registrert markante endringer i antall nyregistrerte foretak eller virksomheter i år sammenlignet med 2018 og 2019.

Mer domenestatistikk

]]>
Internettforum 17. november: Programmet tar form https://www.norid.no/no/aktuelt/internettforum-17-november-programmet-tar-form/ Tue, 30 Jun 2020 11:19:51 +0000 https://www.norid.no/?p=15682 Årets Internettforum går av stabelen tirsdag 17. november under tittelen Krise åpner nye muligheter. Konferansen avvikles i år som digitalt arrangement. Vi tar imidlertid sikte på å samle så mange som mulig av foredragsholderne på Thon Hotel Vika Atrium i Oslo og strømme innleggene derfra.

Vi har allerede sikret oss flere svært spennende foredragsholdere.

Maria Strømme fra Svolvær er fysiker og professor i nanoteknologi ved Uppsala universitet. Hun har en omfattende bakgrunn som forsker og entreprenør og står bak en rekke oppfinnelser og patenter.

Jørgen Tharaldsen er mangeårig spillgründer og driver nå selskapet Megapop. Han mener det er på tide å redefinere begrepet gamification og få øynene opp for de utallige mulighetene som ligger i dette.

Silvija Seres er matematiker og teknologiinvestor med doktorgrad fra Oxford University. Hun har bred bakgrunn fra teknologi- og forretningsutvikling og brenner for digitalisering og teknologisk omstilling. Hør Silvija Seres og Jørgen Tharaldsen: https://lorn.tech/lorn-pod/130-en-ny-definisjon-av-gamification/.

Ingrid Melve er fagdirektør i Unit og har gjennom mange år ledet nasjonale og internasjonale innovasjonsprosjekter innenfor digitalisering av høyere utdanning og nye lærings- og undervisningsformer. Hun vil snakke om hvordan vi kan ta med oss det beste fra det enorme dugnadsløftet som gjorde undervisningen i høyere utdanning heldigital i løpet av ei langhelg i mars.

NAV opplevde rekordpågang da koronakrisen traff Norge, og måtte tilpasse og utvikle IT-systemene til nye statlige ordninger i fart. IT-direktør Jonas Slørdahl Skjærpe forteller hvordan de taklet utfordringene og spør samtidig om det er mulig å være forberedt på en pandemi og nye sjokk.

Mímir Kristjánsson er journalist, forfatter og politiker. Han sitter i Stavanger bystyre for Rødt og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten. På Internettforum vil han snakke om hjemmekontorets forbannelser. Hvem er det som tjener og hvem er det som taper når kontorarbeiderne tar med seg jobben hjem?

Forfatter og filosof Joakim Hammerlin fra Nansenskolen er på programmet i år igjen. Han stiller de helt grunnleggende spørsmålene, og han gjør det garantert uten digitale hjelpemidler.

Magnus Ødegaard, advokat og partner i Bing Hodneland advokatselskap, er konferansier.

Vi har flere spennende navn på blokka, så følg med utover høsten. Vi åpner for påmelding i september.

]]>
Domenesvindlere prøver seg igjen https://www.norid.no/no/aktuelt/domenesvindlere-prover-seg-igjen/ Mon, 08 Jun 2020 13:13:11 +0000 https://www.norid.no/?p=15653 Metoden er den samme gamle: Tilbud om å kjøpe et domenenavn som virker relevant for bedriften og som det angivelig er veldig rift om slik at det haster med å bestemme seg. Vårt råd: Sjekk hvem som står bak henvendelsen og tenk gjennom hva du mener du har behov for når det gjelder domenenavn. Deretter kan du kontakte domeneforhandleren din.

Framgangsmåten er velkjent. Abonnenten blir kontaktet av en selger som tilbyr bedriftens domenenavn under andre toppdomener enn det norske. Det kan være en bedrift med domenenavnet bedriftenmin.no som får tilbud om å kjøpe bedriftenmin.com eller bedriftenmin.shop. Selgeren forteller gjerne at han har flere som er interessert i akkurat disse domenenavnene og skremmer med dystre konsekvenser for bedriften hvis du ikke sikrer deg disse selv umiddelbart. Enden på visa er en skyhøy regning for en tjeneste du ikke trenger.

Tegneserieillustrasjon av en skurk som jubler mens penger flyr ut av laptopskjermen hans.

Denne typen svindelforsøk dukker opp med ujevne mellomrom, og det er ikke overraskende at det skjer nå når Norge og verden for øvrig fortsatt er sterkt preget av koronakrisen. I en slik situasjon kan mange bli mindre påpasselige enn de vanligvis er, og svindlere vet å utnytte slike svakheter.

Kan det likevel være smart å kjøpe domenenavn under flere toppdomener? Det finnes i dag om lag 1500 ulike toppdomener i verden, enten landkoder som .no eller .se, de tradisjonelle generiske toppdomenene, som .com eller .net, og den nye typen generiske, som .shop og .gay. De aller fleste norske virksomheter velger det norske toppdomenet for sitt primære domenenavn. Avhengig av nedslagsfelt og hvilket marked bedriften opererer i, kan det være aktuelt å registrere firmanavn og varemerker under andre eller flere toppdomener enn det norske. Dette er imidlertid en større vurdering og ikke noe som en tilfeldig og pågående selger bør kunne påvirke. Vi anbefaler at du diskuterer dette med den domeneforhandleren du har kontakt med.

]]>
Normal drift og normal belastning https://www.norid.no/no/aktuelt/normal-drift-og-normal-belastning/ Wed, 03 Jun 2020 12:49:56 +0000 https://www.norid.no/?p=15635 Det normale er vanligvis ingen nyhet, men med den situasjonen vi har hatt i Norge og verden for øvrig de siste månedene, er en rapport om det normale en viktig og gledelig nyhet.

Norge har lenge vært langt fremme når det gjelder å tilby tjenester digitalt. Når store deler av samfunnet skulle jobbe hjemmefra, ble likevel tjenester og infrastruktur testet som aldri før.

Norid driver navnetjenesten for det norske toppdomenet, som er en del av den grunnleggende internettinfrastrukturen. Tjenesten er helt nødvendig for at norske domenenavn skal virke rent teknisk. I en krisesituasjon er det ikke ukjent at svindlere ser sitt snitt til å utnytte en sårbar situasjon, så vi har hatt særlig overvåking av tjenesten de siste månedene. Heldigvis har vi ikke registrert noen form for unormal belastning. Antall oppslag av norske domenenavn gjennom navnetjenesten er vanligvis på rundt 700 millioner per døgn, og dette nivået har holdt seg stabilt de siste månedene.

Stabil aktivitet i antall domeneregistreringer

Flere av de europeiske toppdomenene har opplevd en vekst i nye domenenavn under koronakrisen. Bransjeorganisasjonen Council of European National Top-Level Domain Registries (CENTR) rapporterer en vekst i nye domenenavn i april 2020 på 20 prosent sammenlignet med i fjor[1]. De mener at veksten antagelig kan knyttes til at mange små virksomheter nå har vært nødt til å etablere seg på nettet for å kunne fortsette virksomheten når den fysiske butikken er stengt.

I Norge har aktiviteten med registrering av domenenavn vært på vanlig nivå de siste månedene, selv om store deler av næringslivet har vært nedstengt og aktiviteten har vært på null i mange uker. Vi noterer også at våre samarbeidspartnere Patentstyret og Brønnøysundregistrene/Altinn opplever stor pågang. Folk med forretningsidéer sitter åpenbart ikke med hendene i fanget og venter på bedre tider. Dette bekreftes også av at vi de siste ukene har hatt flere henvendelser enn vanlig fra bedrifter som ønsker å starte som forhandler for norske domenenavn.

Søylediagram som sammenligner registreringstall for januar-mai i henholdsvis 2019 og 2020. Grafen viser at antall registreringer er større i april og mai 2020 enn i april og mai 2019.
Grafen sammenlikner registreringstall for perioden 1. januar til 31. mai i henholdsvis 2019 og 2020.

[1] https://centr.org/news/blog/is-the-lockdown-driving-domain-registrations.html

]]>
Svindlere vet å utnytte en krise https://www.norid.no/no/aktuelt/svindlere-vet-a-utnytte-en-krisesituasjon/ Thu, 02 Apr 2020 13:25:42 +0000 https://www.norid.no/?p=15515 Svindlere ser sitt snitt i en slik unntakstilstand som vi opplever nå. Det kan være svindelforsøk knyttet til selve smittesituasjonen, eller det kan være forsøk på utnytte at mange er usikre og kanskje mindre påpasselige enn vanlig. Hjemmekontor kan gjøre oss enda mer sårbare.

Den kanskje vanligste formen for svindel er e-poster med vedlegg eller lenker. Hensikten er å få oss til å kjøpe vidundermidler mot koronasmitte, overføre penger eller oppgi kort- eller kontoopplysninger. Ved å svare eller klikke kan vi i verste fall åpne for at en svindler tar kontroll over datamaskinen eller telefonen.

Vi oppfordrer til sterk skepsis mot henvendelser som ikke er ventet eller virker mistenkelige. Dette gjelder ukjente avsendere spesielt, men også tilsynelatende troverdige kilder som myndighetsorganer eller banker. En noenlunde datakyndig person kan legge et hvilket som helst avsendernavn på en falsk e-postadresse og dermed lure oss til å svare eller klikke på en lenke.

Vårt råd er å sjekke den reelle avsenderadressen. Hold musepekeren over avsendernavnet og sjekk domenenavnet i avsenderadressen under. Domenenavnet er den delen som kommer etter @-tegnet, f.eks. 'norid.no' hvis adressen er info@norid.no. Hvis det er et norsk domenenavn, kan du finne informasjon hos oss om hvem som står bak. Gå til domeneoppslaget vårt.

Flere advarer mot økt sårbarhet i forbindelse med beredskapssituasjonen:

]]>
Domeneregistrering som normalt https://www.norid.no/no/aktuelt/domeneregistrering-som-normalt/ Thu, 19 Mar 2020 11:26:19 +0000 https://www.norid.no/?p=15500 Til tross for at ingen ting er normalt i disse dager, ser vi stabile tall for domeneregistrering og ordinær aktivitet mot registreringstjenesten ellers. Driften hos oss går også som normalt.

Grafen under viser registreringstall for perioden 1. februar til 17. mars 2020.

Graf som viser mønsteret i domeneregistreringer fra 1. februar til 17. mars 2020. Det registreres rundt 450 domener per dag mandag-fredag. Tallet faller under 200 i helgene.
]]>
Nøkkeltall om norske domenenavn https://www.norid.no/no/aktuelt/nokkeltall-om-norske-domenenavn/ Mon, 09 Mar 2020 13:34:35 +0000 https://www.norid.no/?p=15472 Hvor mange norske domenenavn finnes det? Hvor mange nye domenenavn kommer til og hvor mange slettes? Hvem er de største forhandlerne?

Nøkkeltall for norske domenenavn foreligger nå i nytt grafisk grensesnitt. Grafene er dynamiske, og data kan lastes ned som .xlsx- eller .csv-filer.

Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger på løsningen og forslag til nye grafer som kan være relevante.

]]>
Internettforum 2020: Hold av datoen! https://www.norid.no/no/aktuelt/internettforum-2020-hold-av-datoen/ Mon, 24 Feb 2020 14:22:36 +0000 https://www.norid.no/?p=15415 Internettforum 2020 går av stabelen tirsdag 17. november, i Oslo.

Den 17. november blir det nok et spennende internettforum, denne gangen på Thon Hotel Vika Atrium, rett ved siden av Aker Brygge. Sett av datoen allerede nå, og følg med på oppdateringer om tema og foredragsholdere ut over våren.

]]>
Ledige stillinger https://www.norid.no/no/aktuelt/ledige-stillinger/ Tue, 11 Feb 2020 15:53:44 +0000 https://www.norid.no/?p=15370 Vi søker folk til tre spennende stillinger: analytiker, linux systemadministrator og saksbehandler/rådgiver innkjøp og internkontroll. Søknadsfrist: 26. februar.
Bilde av to Noridansatte, med tekst: Vi søker analytiker, systemadministrator & rådgiver.
Klikk på bildet for å komme videre til annonsene på jobbnorge.no
]]>
Ta domenenavnet før du går ut med navnet på virksomheten https://www.norid.no/no/aktuelt/ta-domenenavnet-for-du-gar-ut-med-navnet-pa-virksomheten/ Tue, 28 Jan 2020 14:34:12 +0000 https://www.norid.no/?p=15354 I prosessen med å finne navn og få registrert en virksomhet, er det fort gjort å snuble i rekkefølgen. Veldig ofte er det domenenavnet som er flaskehalsen. Alle må ha et domenenavn, det finnes bare ett av hvert, og er det opptatt, ja, så er det opptatt. Resultatet blir at du må velge nest best eller i verste fall starte navneprosessen på nytt.

Vi ser jevnlig saker i nyhetsbildet der en virksomhet velger seg et navn uten å ha sikret seg domenenavnet i forkant. Så viser det seg at domenenavnet allerede er registrert av andre. De som starter opp, regner kanskje med at det vil være en smal sak å få overta domenenavnet, men som oftest er ikke det mulig, og skulle muligheten være der, kan det fort bli dyrt. Alternativet for mange blir da å finne et domenenavn som ikke er helt optimalt med tanke på å få et intuitivt og praktisk navn til sine nettbaserte tjenester. 

Vårt råd til virksomheter som starter med nytt navn, er svært enkelt: Hold kortene tett til brystet til du har sørget for å få registrert domenenavnet. Etterpå kan du registrere virksomheten i Brønnøysundregistrene og fortelle verden hva du skal i gang med.

Mer om navn og registrering: https://www.norid.no/no/nytt-domenenavn/grunder/

]]>