Norid https://www.norid.no Driver registeret for norske domenenavn Tue, 08 Jan 2019 10:18:10 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Kommunene kan nå få helsamiske domenenavn https://www.norid.no/no/aktuelt/kommunene-kan-na-fa-helsamiske-domenenavn-2/ Tue, 08 Jan 2019 10:18:10 +0000 https://www.norid.no/?p=11873 Fra 8. januar 2019 kan alle kommuner i Norge få domenenavn der kommune.no erstattes med de tre samiske variantene suohkan.no, gielda.no og tjielte.no.

Kommunene bestemmer selv hvilke av disse de vil bruke. Registreringen skjer via domeneforhandlere på vanlig måte.

Noen eksempler på hvilke muligheter som foreligger:

  • tromso.suohkan.no/tromsø.suohkan.no/romsa.suohkan.no
  • tromso.gielda.no/tromsø.gielda.no/romsa.gielda.no
  • snasa.tjielte.no/snåsa.tjielte.no/snåasen.tjielte.no

Finn domeneforhandler

Oversikt over egne domenenavn

]]>
God jul og godt nytt år https://www.norid.no/no/aktuelt/god-jul-2018/ Tue, 18 Dec 2018 09:38:48 +0000 https://www.norid.no/?p=11785 Bilde av julekort for 2018

]]>
Til stede på nettet – hvor og hvordan? https://www.norid.no/no/aktuelt/til-stede-pa-nettet-hvor-og-hvordan/ Mon, 03 Dec 2018 11:51:07 +0000 https://www.norid.no/?p=11716 Nettet er vår viktigste arena for kommunikasjon og profilering og en raskt voksende markedsplass for kjøp og salg av varer og tjenester. Det betyr at alle som har noe å tilby, må ha et bevisst forhold til hvordan de skaper sin identitet på nettet.

Det er mange måter å være til stede på nettet på, fra eget nettsted til gratistjenester og en vrimmel av sosiale medier. For å bli oppfattet som en seriøs og profesjonell aktør som folk får tillit til, er det viktig å ha et bevisst forhold til hvor du velger å være. Vi har sett på hvordan valg av kanal og profil på innholdet vil påvirke identiteten du skaper for deg og din virksomhet.

Les hele artikkelen: https://dypdykk.norid.no/skap-deg-identitet.html

]]>
Problemer med EPP-tjenesten https://www.norid.no/no/ukategorisert/problemer-med-epp-tjenesten/ Wed, 04 Jul 2018 11:24:34 +0000 https://www.norid.no/?p=11049 Vi opplever for tiden høy last på registreringssystemet, noe som medfører problemer med tilgang til EPP-tjenesten. Vi jobber med saken og kommer tilbake med informasjon når vi vet noe mer.

]]>
Ny oppslagstjeneste satt i drift https://www.norid.no/no/aktuelt/ny-oppslagstjeneste-satt-i-drift/ Tue, 22 May 2018 07:49:40 +0000 https://www.norid.no/?p=10296 Oppslagstjenesten for domenenavn ble endret 22. mai. For publikum innebærer endringen at tilgangen til kundedata begrenses. Endringen skjer med bakgrunn i nye personvernregler, som vil bli innført i 2018.

Publikum får nå tilgang til færre kundedata enn tidligere. Det vil imidlertid fortsatt være mulig for hvem som helst å finne kontaktinformasjon til den som står bak et domenenavn. Tjenesten gir mer informasjon når abonnenten er en bedrift eller annen virksomhet enn når det er en privatperson som står bak.

Oppslagstjenesten tilbys på to måter: via våre nettsider og via en såkalt port 43. Tjenesten på nettsiden er beregnet på publikum. Port 43-grensesnittet skal bidra til at tekniske problemer kan løses og gir ingen informasjon om abonnenten.

Les mer

]]>
Personvern: Oppslagstjenesten for domenenavn blir endret https://www.norid.no/no/aktuelt/personvern-whois-blirendret/ Tue, 10 Apr 2018 07:17:56 +0000 https://www.norid.no/?p=9812 I 2018 kommer det nye og strengere regler for behandling av personopplysninger. Dette vil påvirke Norids behandling av opplysninger om domeneabonnenter.

Prinsippet er at vi bare skal hente inn opplysninger vi har bruk for, og at abonnenten skal være informert om hvilke opplysninger som Norid behandler. Vi vil fra 5. mai hente inn færre opplysninger om abonnenten enn vi har gjort til nå.

Ny oppslagstjeneste for norske domenenavn

Norid driver i dag en oppslagstjeneste (whois) der publikum kan slå opp et domenenavn og få informasjon om abonnementet, abonnenten, teknisk kontakt og teknisk oppsett, samt hvem som er domeneforhandler.

Den åpne oppslagstjenesten styrker tilliten til norske domener:

  • Det er enkelt å finne riktig kontaktpunkt når et domene forårsaker tekniske problemer
  • Den gjør det mulig å finne den som er ansvarlig for et abonnement
  • Den gir muligheten til å kontakte abonnenten
  • Den bidrar til å hindre ulovlig innhold på internett

Tjenesten er viktig for mange aktører og instanser som har behov for å finne den som er ansvarlig for et domenenavn. Den nye personvernlovgivningen innebærer imidlertid at mengden opplysninger publikum får tilgang til, må reduseres. Norid har rådført seg med Datatilsynet, og lanserer en ny versjon av denne tjenesten 22. mai.

Les mer

]]>
Ledig stilling som Linux systemadministrator https://www.norid.no/no/aktuelt/ledig-stilling-som-linux-systemadministrator-2018/ Tue, 09 Jan 2018 11:45:53 +0000 https://www.norid.no/?p=9403 UNINETT Norid AS – Norid i kortform – driver registeret for norske domenenavn. Alle domenenavn direkte under det norske toppdomenet, .no er registrert hos oss. Vi behandler domenesøknader og sørger for at tildelingsreglene for domener er i takt med behovene i samfunnet. I tillegg sørger vi for teknisk drift og utvikling av tjenesten. Selskapet er en del av UNINETT-konsernet og holder til i Trondheim.

Kjerneverdier: Samfunnsansvar, teknologientusiasme, åpenhet.

Linux systemadministrator

Norids mål er å være det fremste fagmiljøet på DNS i Norge. Registrerings- og DNS-tjenesten for .no blir stadig viktigere for alle deler av samfunnet, og våre systemer er robuste, godt designet og godt dokumentert. Vi styrker nå den tekniske gruppa med en

Linux systemadministrator

Vi er ute etter en fagperson med interesse for drift av høytilgjengelige Linux-systemer. Kjennskap til VMware vil bli spesielt vektlagt.

Ansvar og oppgaver

Dine oppgaver vil være knyttet til drift av Linux operativsystemer og den underliggende virtualiseringsplattformen (VMware). Du må også regne med oppgaver knyttet til databaser, navnetjenere, lagring og nettinfrastruktur. Som en del av den tekniske gruppa vil du delta i planlegging og etablering av nye tjenester.

Arbeidet skjer i Norids tekniske avdeling, som i dag teller seks medarbeidere. Vi samarbeider også med det øvrige teknologimiljøet i UNINETT-konsernet.

Kvalifikasjoner

Du har høgskole- eller universitetsutdannelse som ingeniør eller sivilingeniør på bachelor- eller masternivå. Du kan gjerne være nyutdannet, men du må ha praktisk erfaring med drift gjennom prosjektarbeid, sommerjobb eller lignende.

Du uttrykker deg godt på norsk og engelsk både skriftlig og muntlig. Arbeidsspråket er norsk.

Personlige egenskaper

Du er nysgjerrig og lærevillig og føler ansvar for å levere slik at vi som team når de målene vi har satt oss. Det sosiale miljøet på arbeidsplassen er viktig for deg, og du bidrar til gode relasjoner og teamfølelse mellom kollegaer. Faglig har du høye ambisjoner. Du er kvalitetsbevisst og pålitelig og tenker før du handler.

Vi tilbyr

 Vi byr på faglige utfordringer i et hyggelig og kompetent arbeidsmiljø med gode utviklingsmuligheter. Innenfor mange fagområder vil det være en forutsetning at medarbeiderne oppdaterer seg i internasjonale fagmiljøer. Vi kan vurdere å dekke flytteutgifter til Trondheim, og tilbyr

  • konkurransedyktig lønn
  • gode forsikrings- og pensjonsordninger
  • fleksibel arbeidstid og hjemmekontorordning

 Vi legger vekt på å utvikle arbeidsmiljøet, og legger til rette slik at medarbeiderne skal ha mulighet for å utvikle seg både faglig og menneskelig.

Andre opplysninger

Vi ønsker bredde og mangfold i arbeidsmiljøet, og oppfordrer personer med minoritetsbakgrunn til å søke på ledige stillinger. Norids tekniske avdeling har overvekt av mannlige ansatte, og vi oppfordrer derfor særlig kvinner til å søke denne stillingen.

Søkerlister er offentlige dokumenter. Et eventuelt ønske om å reservere seg fra oppføring i den offentlige søkerlisten må begrunnes. Hvis ønsket om reservasjon ikke oppfyller kravene i loven og dermed ikke kan imøtekommes, vil søkeren bli varslet.

Fast stilling. Tiltredelse etter avtale.

Kontaktperson:

Teknisk sjef Jarle Fredrik Greipsland, jarle.greipsland@norid.no, +47 932 01 109

Søknadsfristen gikk ut 4. februar 2018

]]>
God jul og godt nytt år https://www.norid.no/no/aktuelt/god-jul-og-godt-nytt-ar-2017/ Thu, 21 Dec 2017 11:59:54 +0000 https://www.norid.no/?p=9341 Bilde av snø med tekst 'Vi takker for samarbeidet i 2017, og ønsker god jul og godt nytt år'.

]]>
Nasjonalt internettforum 2017: Tillit og sikkerhet i vår digitale verden https://www.norid.no/no/aktuelt/nasjonalt-internettforum-2017/ Fri, 10 Nov 2017 14:25:59 +0000 https://www.norid.no/?p=9032 På Nasjonalt internettforum i 2016 var temaet håndtering av ulovlig innhold på internett. I 2017 fulgte vi opp med et seminar om digitalisering, og hvordan sikkerhet og tillit på internett er grunnleggende for vår digitale hverdag og utviklingen av nye tjenester på nettet.

Program og presentasjoner

Dato: Onsdag 29. november kl. 08.30–15.30 
Sted: Scandic St. Olavs plass, Oslo

Logoen til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet Norid - driver registeret for norske domenenavn, med logo 

]]>
Annebeth Lange utropt til «Årets bidragsyter» i CENTR Awards 2017 https://www.norid.no/no/aktuelt/annebeth-lange-utropt-til-arets-bidragsyter/ Thu, 05 Oct 2017 07:14:49 +0000 https://www.norid.no/?p=8678 Blant flere svært gode kandidater, ble Norids spesialrådgiver Annebeth Lange utropt til «Årets bidragsyter» under CENTR Awards-seremonien i Brüssel 3. oktober. Hun hedres for sitt mangeårige arbeid med å hindre at kommersielle aktører tar navn på land og territorier som egne toppdomener.

Bilde av de fem vinnerne av CENTR Awards 2017.
Vinnerne av CENTR Awards 2017: F.v. Bert Ben Trinke (SIDN) og Barbara Povše (Registry.si), Giovanni Seppia (EURid), Jörg Schweiger (DENIC), Annebeth Lange (Norid), Eleanor Bradley og John Hollifield (Nominet), David Fowler (CIRA).

I 2012 åpnet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) for at alle som ønsket det og oppfylte kravene, kunne registrere toppdomener. Det er sterke interessekonflikter knyttet til denne utvidelsen, og det har gjennom flere år vært diskusjoner mellom ulike interessegrupper for å finne fungerende kompromisser, en diskusjon som for øvrig pågår fremdeles. Spesielt gjelder dette spørsmålet om hvorvidt navn på land skal være tillatt som noe annet enn nasjonale toppdomener. Skal det være mulig for en kommersiell aktør å registrere for eksempel .norge?

Norid fremmer Norges interesser internasjonalt i samarbeid med norske myndigheter, og jobber for at domenenavnsystemet skal være pålitelig og robust, og styres på en åpen og demokratisk måte. Annebeth Lange har vært engasjert i internasjonalt internett- og domenearbeid i en årrekke, først for tidligere Post- og teletilsynet (nå Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) og de ti siste årene som jurist og spesialrådgiver i Norid. – Det har vært et viktig prinsipp for meg at det skal finnes ressurser igjen også til de landene der utbredelsen av internett ikke har kommet like langt som i Norge, sier Annebeth Lange om det arbeidsområdet hun er hedret for.

– Det er flott at Annebeth Lange som representant for Norid blir hedret på denne måten. Dette viser at representanter selv fra små land kan gjøre en forskjell på den internasjonale arena med aktiv deltagelse. Nkom har ansvaret for å fremme norske interesser innen domenenavnsforvaltning i ICANN og har et meget godt samarbeid og stor nytte av den aktive deltagelse fra Norid. Jeg vil også benytte anledningen til å gratulere Annebeth Lange med denne utmerkelsen fra CENTR som er vel fortjent, sier Ørnulf Storm, seksjonssjef i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Norid var også en av tre finalister i kategorien for markedsføringskampanjer med tjenesten navnesok.no, som er utviklet i samarbeid med Brønnøysundregistrene og Patentstyret. Med navnesok.no kan en som har en god forretningsidé, sjekke domenenavn, firmanavn og varemerke i ett og samme søk. Denne tjenesten nådde ikke til topps i konkurransen, men fikk hederlig omtale.

CENTR (Council of European National Top-Level Domain Registries) arrangerte CENTR Awards for tredje gang. Der kåres prosjekter eller enkeltpersoner som har gjort en forskjell på domeneområdet det siste året. Det ble kåret vinnere i i alt seks kategorier under en seremoni i Brüssel 3. oktober.

]]>