Norid https://www.norid.no Driver registeret for norske domenenavn Thu, 02 Apr 2020 13:41:51 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Svindlere vet å utnytte en krise https://www.norid.no/no/aktuelt/svindlere-vet-a-utnytte-en-krisesituasjon/ Thu, 02 Apr 2020 13:25:42 +0000 https://www.norid.no/?p=15515 Svindlere ser sitt snitt i en slik unntakstilstand som vi opplever nå. Det kan være svindelforsøk knyttet til selve smittesituasjonen, eller det kan være forsøk på utnytte at mange er usikre og kanskje mindre påpasselige enn vanlig. Hjemmekontor kan gjøre oss enda mer sårbare.

Den kanskje vanligste formen for svindel er e-poster med vedlegg eller lenker. Hensikten er å få oss til å kjøpe vidundermidler mot koronasmitte, overføre penger eller oppgi kort- eller kontoopplysninger. Ved å svare eller klikke kan vi i verste fall åpne for at en svindler tar kontroll over datamaskinen eller telefonen.

Vi oppfordrer til sterk skepsis mot henvendelser som ikke er ventet eller virker mistenkelige. Dette gjelder ukjente avsendere spesielt, men også tilsynelatende troverdige kilder som myndighetsorganer eller banker. En noenlunde datakyndig person kan legge et hvilket som helst avsendernavn på en falsk e-postadresse og dermed lure oss til å svare eller klikke på en lenke.

Vårt råd er å sjekke den reelle avsenderadressen. Hold musepekeren over avsendernavnet og sjekk domenenavnet i avsenderadressen under. Domenenavnet er den delen som kommer etter @-tegnet, f.eks. ‘norid.no’ hvis adressen er info@norid.no. Hvis det er et norsk domenenavn, kan du finne informasjon hos oss om hvem som står bak. Gå til domeneoppslaget vårt.

Flere advarer mot økt sårbarhet i forbindelse med beredskapssituasjonen:

]]>
Domeneregistrering som normalt https://www.norid.no/no/aktuelt/domeneregistrering-som-normalt/ Thu, 19 Mar 2020 11:26:19 +0000 https://www.norid.no/?p=15500 Til tross for at ingen ting er normalt i disse dager, ser vi stabile tall for domeneregistrering og ordinær aktivitet mot registreringstjenesten ellers. Driften hos oss går også som normalt.

Grafen under viser registreringstall for perioden 1. februar til 17. mars 2020.

Graf som viser mønsteret i domeneregistreringer fra 1. februar til 17. mars 2020. Det registreres rundt 450 domener per dag mandag-fredag. Tallet faller under 200 i helgene.
]]>
Nøkkeltall om norske domenenavn https://www.norid.no/no/aktuelt/nokkeltall-om-norske-domenenavn/ Mon, 09 Mar 2020 13:34:35 +0000 https://www.norid.no/?p=15472 Hvor mange norske domenenavn finnes det? Hvor mange nye domenenavn kommer til og hvor mange slettes? Hvem er de største forhandlerne?

Nøkkeltall for norske domenenavn foreligger nå i nytt grafisk grensesnitt. Grafene er dynamiske, og data kan lastes ned som .xlsx- eller .csv-filer.

Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger på løsningen og forslag til nye grafer som kan være relevante.

]]>
Internettforum 2020: Hold av datoen! https://www.norid.no/no/aktuelt/internettforum-2020-hold-av-datoen/ Mon, 24 Feb 2020 14:22:36 +0000 https://www.norid.no/?p=15415 Internettforum 2020 går av stabelen tirsdag 17. november, i Oslo.

Den 17. november blir det nok et spennende internettforum, denne gangen på Thon Hotel Vika Atrium, rett ved siden av Aker Brygge. Sett av datoen allerede nå, og følg med på oppdateringer om tema og foredragsholdere ut over våren.

]]>
Ledige stillinger https://www.norid.no/no/aktuelt/ledige-stillinger/ Tue, 11 Feb 2020 15:53:44 +0000 https://www.norid.no/?p=15370 Vi søker folk til tre spennende stillinger: analytiker, linux systemadministrator og saksbehandler/rådgiver innkjøp og internkontroll. Søknadsfrist: 26. februar.
Bilde av to Noridansatte, med tekst: Vi søker analytiker, systemadministrator & rådgiver.
Klikk på bildet for å komme videre til annonsene på jobbnorge.no
]]>
Ta domenenavnet før du går ut med navnet på virksomheten https://www.norid.no/no/aktuelt/ta-domenenavnet-for-du-gar-ut-med-navnet-pa-virksomheten/ Tue, 28 Jan 2020 14:34:12 +0000 https://www.norid.no/?p=15354 I prosessen med å finne navn og få registrert en virksomhet, er det fort gjort å snuble i rekkefølgen. Veldig ofte er det domenenavnet som er flaskehalsen. Alle må ha et domenenavn, det finnes bare ett av hvert, og er det opptatt, ja, så er det opptatt. Resultatet blir at du må velge nest best eller i verste fall starte navneprosessen på nytt.

Vi ser jevnlig saker i nyhetsbildet der en virksomhet velger seg et navn uten å ha sikret seg domenenavnet i forkant. Så viser det seg at domenenavnet allerede er registrert av andre. De som starter opp, regner kanskje med at det vil være en smal sak å få overta domenenavnet, men som oftest er ikke det mulig, og skulle muligheten være der, kan det fort bli dyrt. Alternativet for mange blir da å finne et domenenavn som ikke er helt optimalt med tanke på å få et intuitivt og praktisk navn til sine nettbaserte tjenester. 

Vårt råd til virksomheter som starter med nytt navn, er svært enkelt: Hold kortene tett til brystet til du har sørget for å få registrert domenenavnet. Etterpå kan du registrere virksomheten i Brønnøysundregistrene og fortelle verden hva du skal i gang med.

Mer om navn og registrering: https://www.norid.no/no/nytt-domenenavn/grunder/

]]>
Kommunene kan nå få helsamiske domenenavn https://www.norid.no/no/aktuelt/kommunene-kan-na-fa-helsamiske-domenenavn-2/ Tue, 08 Jan 2019 10:18:10 +0000 https://www.norid.no/?p=11873 Fra 8. januar 2019 kan alle kommuner i Norge få domenenavn der kommune.no erstattes med de tre samiske variantene suohkan.no, gielda.no og tjielte.no.

Kommunene bestemmer selv hvilke av disse de vil bruke. Registreringen skjer via domeneforhandlere på vanlig måte.

Noen eksempler på hvilke muligheter som foreligger:

  • tromso.suohkan.no/tromsø.suohkan.no/romsa.suohkan.no
  • tromso.gielda.no/tromsø.gielda.no/romsa.gielda.no
  • snasa.tjielte.no/snåsa.tjielte.no/snåasen.tjielte.no

Finn domeneforhandler

Oversikt over egne domenenavn

]]>
God jul og godt nytt år https://www.norid.no/no/aktuelt/god-jul-2018/ Tue, 18 Dec 2018 09:38:48 +0000 https://www.norid.no/?p=11785 Bilde av julekort for 2018

]]>
Til stede på nettet – hvor og hvordan? https://www.norid.no/no/aktuelt/til-stede-pa-nettet-hvor-og-hvordan/ Mon, 03 Dec 2018 11:51:07 +0000 https://www.norid.no/?p=11716 Nettet er vår viktigste arena for kommunikasjon og profilering og en raskt voksende markedsplass for kjøp og salg av varer og tjenester. Det betyr at alle som har noe å tilby, må ha et bevisst forhold til hvordan de skaper sin identitet på nettet.

Det er mange måter å være til stede på nettet på, fra eget nettsted til gratistjenester og en vrimmel av sosiale medier. For å bli oppfattet som en seriøs og profesjonell aktør som folk får tillit til, er det viktig å ha et bevisst forhold til hvor du velger å være. Vi har sett på hvordan valg av kanal og profil på innholdet vil påvirke identiteten du skaper for deg og din virksomhet.

Les hele artikkelen: https://dypdykk.norid.no/skap-deg-identitet.html

]]>
Problemer med EPP-tjenesten https://www.norid.no/no/ukategorisert/problemer-med-epp-tjenesten/ Wed, 04 Jul 2018 11:24:34 +0000 https://www.norid.no/?p=11049 Vi opplever for tiden høy last på registreringssystemet, noe som medfører problemer med tilgang til EPP-tjenesten. Vi jobber med saken og kommer tilbake med informasjon når vi vet noe mer.

]]>