Norid har nylig fått gjennomført en brukerundersøkelse om blant annet netthandel. Av de spurte oppgir hele 96 prosent at de har handlet varer på nett. Blant disse har 20 prosent opplevd å ha blitt svindlet.

Det er ingen tvil om at netthandel bare blir mer og mer populært. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det handlet for totalt 75 milliarder kroner over nett med norske bankkort i første kvartal av 2023. Dette er en økning på 17 prosent sammenlignet med året før 1:

Betaling med norske bankkort på nett

De store summene gjør netthandel attraktivt for svindelforsøk. Tall fra politiets straffesaksregister viser at antallet anmeldelser av økonomisk kriminalitet økte med drøyt 14 prosent fra 2021 til 2022, en økning som i stor grad skyldes nettsvindel 2. Svindlerne blir stadig mer profesjonelle,og det har blitt vanskeligere å avsløre de falske nettsidene. Tidligere var dårlig språk og rare logoer tydelige tegn på svindel, men nå kan det være nesten umulig å se forskjell på en ekte og en falsk nettside.

Mange forbrukere har blitt lurt av falske nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt det du vil kjøpe, dukker varen aldri opp – eller du får falske merkevarer.

Forbrukertilsynet

Ifølge vår undersøkelse sjekker 43 prosent av de som handler på nett, alltid om det tilbys sikker betaling, som kredittkort, Klarna eller PayPal. 49 prosent oppgir at de alltid eller svært ofte sjekker en nettbutikks rykte og vurderinger før de eventuelt handler.

Hvor ofte sjekker du følgende før du handler i en nettbutikk?

* Dropshipping er en ordreoppfyllingsmetode der butikken du handler fra ikke har varene på lager, men kjøper produkter fra tredjepartsleverandør etter hvert som kundene legger inn bestillinger.

Bare 18 prosent av de spurte sier at de alltid sjekker domenenavnet til nettbutikken. Men det kan være lurt å ta en ekstra titt på nettadressen til butikken du tenker å handle fra.

Hos enkelte falske butikker består nettadressen av et kjent varemerke eller produkt sammen med ord som «billig» eller «salg», for eksempel superbilligeparajumpers.no eller www.raybansalg.net.

Forbrukertilsynet

Det kan også være lurt å legge merke til hvilket toppdomene nettbutikken bruker. Ulike toppdomener stiller ulike krav til dem som vil registrere domenenavn. Toppdomener som har få eller ingen krav til identifisering av kundene og samtidig tilbyr gratis registrering, har en tendens til å tiltrekke seg tvilsom aktivitet.

Det norske toppdomenet krever at alle som vil registrere et domenenavn, må identifisere hvem de er, ved enten et organisasjonsnummer i enhetsregisteret eller et fødselsnummer i folkeregisteret. Dette gir selvfølgelig ingen garanti for at du ikke kan bli svindlet av et norsk domenenavn. Men kravet betyr at det er en reell, ansvarlig virksomhet eller person bak alle norske domenenavn.

Her kan du sjekke hvem som står bak domenenavnet

Vil du lese mer om dette?

Her finner du nyttig informasjon om nettsvindel – og om hvordan du kan unngå å bli lurt: Falske nettbutikker (forbrukertilsynet.no)

Her finner du mer informasjon om ulovlig innhold på nettet:
Ulovlig innhold på nettet (norid.no)

Kilder

Publisert: 12. september 2023