Virksomheter med norske domenenavn – bedriftenmin.no – opplever nå en ny runde med pågående domeneselgere som sier de sitter på gulldomener under andre toppdomener som de mener virksomheten må sikre seg. Vårt klare råd er: Snakk med domeneforhandleren din og få råd der om hvorvidt du kan ha nytte av å registrere slike domenenavn. 

Slike saker dukker opp med jevne mellomrom, og metoden er den samme hver gang. Virksomheten har domenenavnet bedriftenmin.no. Selgeren sier han sitter med det tilsvarende domenenavnet under andre toppdomener, som bedriftenmin.co eller bedriftenmin.shop. Han mener virksomheten må skaffe seg disse for å unngå feiltreff i søkemotorer og at andre utnytter merkevaren, og at han må bestemme seg lynraskt fordi det er andre som er interessert i de samme domenenavnene.

Tegneserieillustrasjon av en skurk som jubler mens penger flyr ut av laptopskjermen hans.

De aller fleste norske virksomheter velger det norske toppdomenet for sitt primære domenenavn. Noen norske virksomheter kan ha nytte av å registrere domenenavn under andre toppdomener enn det norske, men dette er en vurdering som virksomheten må ta internt ut fra hvilke markeder forskjellige toppdomener har sitt nedslagsfelt i. Domeneforhandleren kan være til hjelp i en slik vurdering.

Et viktig moment i tillegg til det rent markedsmessige, er hvilket «nabolag» virksomheten blir en del av, det vil si hvilke andre domenenavn som er registrert under et toppdomene, og hva de brukes til. Hvis en stor andel av domenenavnene er i bruk som kundenes hjemsted på nettet, er dette mer attraktivt for nye kunder enn hvis mange av dem bare peker videre til andre toppdomener, eller i verste fall bare er registrert for spam, svindelforsøk og virusspredning.

Nyttige lenker

Til stede på nettet - hvor og hvordan? En veileder om gode og mindre gode nabolag på nettet.

Oversikt over forhandlere for norske domenenavn

Artikkel: Advarer mot domenesvindel (Digi.no, krever innlogging) 12. april 2021

Publisert: 12. april 2021