NO / EN

Norid AS

Abels gt. 5, Teknobyen

Telefon +47 73 55 73 55

På denne siden defineres noen sentrale begreper som brukes i regelverket for .no.

Domeneabonnent, abonnent, søker

En domeneabonnent er en organisasjon eller privatperson som har registrert ett eller flere domenenavn under de domenene Norid forvalter. Abonnenten betegnes som søker før domenenavnet er registrert.

Domeneforhandler (registrar)

En domeneforhandler sender inn søknader om domenenavn og sørger for vedlikehold av informasjon om domenenavnet på vegne av abonnenten. Domeneforhandleren har inngått en avtale med Norid om tilgang til å sende inn søknader og endringsmeldinger, og opptrer som mellomledd mellom abonnenten og Norid.

Se oversikt over domeneforhandlere

Domenenavn

Domenenavnsystemet (DNS) knytter unike domenenavn til IP-adresser. Domenenavn har ofte formen firmanavn.no (bedrifter og andre virksomheter) eller valgtnavn.no (privatpersoner). Domenenavn brukes blant annet i webadresser (www.firmanavn.no eller valgtnavn.no), og i e-postadresser (fornavn.etternavn@firmanavn.no eller navn@valgtnavn.no).

Domenenavnsystemet tillater bare navn med bokstavene a–z, tallene 0–9 og bindestrek, men det finnes en teknikk som likevel gjør det mulig å bruke nasjonale tegn, for eksempel æ, ø og å, i domenenavn. Teknikken går ut på å oversette de nasjonale tegnene til en versjon som bare består av standardtegn. Denne versjonen kalles en ACE-form, og det er den som registreres i domenenavnsystemet.

Eksempel:

Domenenavnet blåbærsyltetøy.no registreres med ACE-formen xn--blbrsyltety-y8ao3x.no.

Når begrepet domenenavn brukes i regelverket, menes både formen med nasjonale tegn og ACE-formen. Begge versjonene må oppfylle alle krav i regelverket. Konverteringen til ACE-formen skal skje i henhold til de internasjonale standardene i RFC 3490, RFC 3491 og RFC 3492.

Flyttekode

Flyttekoden (AuthInfo) er en kode som kan settes på et domenenavn. Koden er bare kjent av abonnenten og domeneforhandleren. Et domenenavn som har flyttekode, kan ikke flyttes til en ny domeneforhandler uten at denne får koden fra abonnenten først.

Hvert domenenavn har et sett med maskiner som besvarer spørsmøl om underdomener og adresser under domenenavnet. Disse maskinene kalles navnetjenere.

Sletting av domenenavn

Når et domenenavn slettes, fjernes det fra vår database. Normalt blir det da umiddelbart tilgjengelig for andre søkere.

Suspensjon av domenenavn

Domenenavnet slutter å virke, men er fremdeles registrert på abonnenten.

Publisert: 5. oktober 2015
Sist oppdatert: 3. november 2020