NO / EN

Norid AS

Abels gt. 5, Teknobyen

Telefon +47 73 55 73 55

På denne siden defineres noen sentrale begreper som brukes i regelverket for .no.

Domeneabonnent, abonnent, søker

En domeneabonnent er en organisasjon eller privatperson person som har registrert ett eller flere domenenavn under de domenene Norid forvalter. Abonnenten betegnes som søker før domenenavnet er registrert.

Domeneforhandler (registrar)

En domeneforhandler sender inn søknader om domenenavn og sørger for vedlikehold av informasjon om domenet på vegne av søkeren. Domeneforhandleren har inngått en avtale med Norid om tilgang til å sende inn søknader og endringsmeldinger, og opptrer som mellomledd mellom søkeren og Norid.

Se oversikt over domeneforhandlere.

Domenenavn

Domenenavnsystemet (DNS) knytter unike domenenavn til IP-adresser. Domenenavn har ofte formen firmanavn.no (organisasjoner) eller valgtnavn.no (privatpersoner). Domenenavn brukes blant annet i webadresser (www.firmanavn.no eller valgtnavn.no), og i e-postadresser (fornavn.etternavn@firmanavn.no eller navn@valgtnavn.no).

Domenenavnsystemet tillater bare navn med bokstavene a–z, tallene 0–9 og bindestrek, men det finnes en teknikk som likevel gjør det mulig å bruke nasjonale tegn, for eksempel æ, ø og å, i domenenavn. Teknikken går ut på å oversette de nasjonale tegnene til en versjon som bare består av standardtegn. Denne versjonen kalles en ACE-form, og det er den som registreres i domenenavnsystemet.

Eksempel:

Domenenavnet blåbærsyltetøy.no registreres med ACE-formen xn--blbrsyltety-y8ao3x.no.

Når begrepet domenenavn brukes i regelverket, menes både formen med nasjonale tegn og ACE-formen. Begge versjonene må oppfylle alle krav i regelverket. Konverteringen til ACE formen skal skje i henhold til de internasjonale standardene i RFC 3490, RFC 3491 og RFC 3492.

Flyttekode

Flyttekoden (AuthInfo) er et kode som kan settes på et domenenavn. Koden er bare kjent av abonnenten og domeneforhandleren. Et domene som har flyttekodekode satt kan ikke flyttes til en ny domeneforhandler uten at denne får koden fra abonnenten først.

Hvert domenenavn har et sett med maskiner som besvarer spørsmøl om underdomener og adresser under domenenavnet. Disse maskinene kalles navnetjenere.

Sletting av domenenavn

Når et domene slettes, fjernes det fra databasen. Normalt blir det da umiddelbart tilgjengelig for andre søkere.

Suspensjon av domenenavn

Domenet slutter å virke, men er fremdeles registrert på abonnenten.

Publisert: 5. oktober 2015
Sist oppdatert: 5. juni 2019